Hoe plaatsen?

VOORBEREIDING

De voorbereidende grondwerken zijn van groot belang.
Zorg voor een luchtige, goed doorlatende, humusrijke, onkruidvrije bodem.
Wanneer een oude grasmat moet vervangen worden is het best om deze eerst te behandelen met een produkt op basis van glyfosaat en die daarna te verwijderen. Dit verwijderen kan eventueel met een zodensnijder.

Een zodensnijder kan je huren op volgende adressen: 

 • Tuinmachines Geert Desmet, Vannestenstraat 16, 8740 Pittem
 • Bertmat bvba, Pittemstraat 88D, 8760 Meulebeke
 • André Depuydt, Diksmuidesteenweg 85, 8830 Hooglede 
 • José Luyckx, Roeselarestraat 4a, 8880 Rollegem-Kapelle
 • Deco verhuurcenter, Oostendestraat 322, 8820 Torhout
 • Huurland  Roeselare, Kortrijk, Brugge
 • Boels Roeselare, Harelbeke, Bissegem
 • Tuinen Verbeke, Klaprozenstraat 7, 8770 Ingelmunster
 • Walca-Rent bvba, Groenestraat 151, 8210 Zedelgem
 • ...  
 • (heb je nog weet van verhuurbedrijven, laat het niet deze ons te bezorgen)

Na het frezen en eventueel mengen van de grond met compost kunt u overgaan tot nivelleren van uw perceel. De grond moet heel goed aangerold worden om later verzakkingen te voorkomen. Als uw perceel volledig vlak ligt kunnen de zoden gelegd worden.

GRASZODEN PLAATSEN

U legt de zoden best in halfsteensverband zodat de naden verlopen en de stroken moeten goed tegen elkaar aansluiten. Dit om een mooi resultaat te bekomen en om uitdroging tegen te gaan. Als u bij nat weer te diepe voetsporen nalaat op uw perceel kunt u gebruik maken van planken om over te lopen.

Rol de zoden niet aan na het leggen, dit zorgt voor plaatselijke verbranding (vooral op de uiteinden). Door ze goed te besproeien gaan ze vanzelf aansluiten aan de ondergrond. Start binnen het half uur met besproeien! Wacht niet tot alles er ligt want dan kan het al te laat zijn. En blijf dit sproeien de eerste weken volhouden. Overvloedig sproeien is noodzakelijk (ook overdag), zeker bij droog weer. Wanneer de zode is ingeworteld (na 2 tot 3 weken) kan uw gazon gemaaid worden, de eerste keer niet te kort! Vanaf dan mag uw gazon ook betreden worden.

ONDERHOUD VAN UW GAZON

Maaien

Maai regelmatig uw gazon, minstens 1 keer/week, bij voorkeur met opvang, op ca 3,5 à 4 cm (en kijk regelmatig eens na of het mes van uw maaimachine nog scherp genoeg is).

Dit houdt groei in uw gras, waardoor er minder vlug kale plekken in komen waar onkruid en andere grassoorten vlug hun plaats vinden.

Bemesten

Probeer jaarlijks 3 tot 4 keer te bemesten. Dit zal ervoor zorgen dat uw gazon er altijd gezond en fris bijstaat. Ook zo krijgen onkruid en andere vreemde soorten minder kans zich te vestigen in uw gazon. Ga bij voorkeur bemesten met een traagwerkende kunstmeststof. Die houdt het gras 2 tot 3 maanden in topconditie.

Bij problemen met mos is het aan te raden om net voor de winter kalk te strooien en in het voorjaar uw gazon te verticulteren.

Laat uw grond eventueel eens ontleden in een tuincentrum bij u in de buurt, op basis van die ontleding kunt u bijsturen waar nodig.

Sproeien/water geven - bestaand gazon

Doe dit niet te vaak, maar beter 1 keer veel (maak uw gras niet lui!)

Winter

Maai niet te kort naar de winter toe en verwijder regelmatig eventueel bladafval.

Zorg in het najaar (vanaf september) voor een goede bemesting met een hoog K gehalte. Mestoffen bestaan uit een N-P-K verhouding en vooral in het najaar zorgt de K voor een gezonde zode. Bestrijding tg schimmels etc. kan dan veelal vermeden worden.